Foto: Gyldendals billedbibliotek

Tove Ditlevsen

Født 14. 12. 1917


Om forfatteren

Tove Irma Margit Ditlevsen var dansk digter og forfatter, og hun var en af dansk litteraturs mest markante personligheder. Hun er blandt andet kendt for digtsamlingerne ”Pigesind” og ”Blinkende lygter” samt romanen ”Barndommens gade”, der i 1986 blev filmatiseret med Sofie Gråbøl i hovedrollen som Tove Ditlevsen, og med musik af Anne Linnet. Tove blev født København og voksede op i det københavnske arbejderkvarter på Vesterbro, der dengang var præget af fattigdom og arbejdsløshed. Faren var fyrbøder, moren var hjemmegående. I 2017 fejrer vi, at Tove Ditlevsens ville være blevet 100 år, men Tove Ditlevsen selv fastholdt indtil sin død, at hun blev født 14. december 1918 - og ikke i 1917, som der står på hendes gravsted. 


Tove Ditlevsens far var intellektuelt nysgerrig og stimulerede datterens læselyst, hendes mor var rapkæftet og selvoptaget, og morens vilkårlige og uberegnelige adfærd nærede Tove Ditlevsens frygt for ikke at være elsket.


Som 12-årig begyndte Tove Ditlevsen at skrive digte i sin poesibog, og barndommen og ungdommens oplevelser blev Tove Ditlevsens uudtømmelige inspirationskilde. Da hun havde taget sin mellemskoleeksamen, hvad der svarer til nutidens 9. klasses eksamen, blev hun sendt ud at arbejde.


Tove Ditlevsen debuterede som 22-årige med digtet ”Til mit døde barn” i lyriktidsskriftet Vild Hvede, og i 1939 udsendte hun sin første digtsamling, ”Pigesind”, som vakte stor opmærksomhed. En ung, naiv tone tilsat patos og ironi leder læseren ind i et univers, hvor angsten for at føle sig i sære magters vold er allestedsnærværende. Før digtsamlingen udkom, var Tove Ditlevsen blevet kæreste med redaktøren af Vild Hvede, Viggo F. Møller, han hjalp med at få hendes digte udgivet, og de giftede sig i 1940.


1941 blev debuten fulgt op af romanen ”Man gjorde et Barn Fortræd”, og denne roman og de følgende ”Barndommens gade” fra 1943 og ”For barnets skyld” fra 1946 præges af hverdagsrealisme og udspiller sig i det københavnske arbejdermiljø og tager fat i menneskets udsathed. Romandebuten fra 1941 handler således om en ung kvindes identitetskrise som følge af et seksuelt overgreb i barndommen, mens ”Barndommens Gade” er en gendigtning af hendes opvækst.


Tove Ditlevsens ægteskab med Viggo F. Møller holdt kun i knap to år, men det bragte hende i kontakt med andre af den tids kunstnere, blandt andre Piet Hein, Ester Nagel, Halfdan Rasmussen og Ib Spang Olsen, som senere illustrerede flere af hendes værker.


I 1943 giftede Tove Ditlevsen sig med den jævnaldrene økonomistuderende Ebbe Munk, og sammen fik de datteren Helle. Ægteskabet varede dog kun til 1945, hvorefter Tove Ditlevsen giftede sig med lægen Carl Ryberg. Sammen fik de sønnen Michael i 1946 og samme år adopterede Tove Ditlevsen Carl Rybergs datter fra et tidligere ægteskab. 


I 1947 udgav hun digtsamlingen ”Blinkende lygter”, og for første gang var anmeldelserne ikke udelukkende positive. Tove Ditlevsens rimede vers opfattedes efter krigen som forældede, men tematisk var digtene beslægtet med efterkrigstidens lyrik. Samlingens digte kredser om forspildt liv, ensomhed og følelsen af at have tabt sig selv i de drømme, der aldrig blev til noget.


Mens Tove Ditlevsen var gift med Carl Ryberg, udviklede hun et pille- og alkoholmisbrug, og da hun i 1949 blev indlagt på et psykiatrisk hospital, var hun døden nær. I 1950 afsluttede Tove Ditlevsen sit tredje ægteskab, og kort tid efter mødte hun embedsmanden Victor Andreasen, der senere blev chefredaktør på Ekstra Bladet. De giftede sig i 1951, flyttede til Birkerød og fik sønnen Peter. 


I 1956 vandt Tove Ditlevsen De Gyldne Laurbær for digtsamlingen "Kvindesind", der udkom i 1955. 


I slutningen af 1950’erne mørknedes forstadsidyllen med gensidigt utroskab, og i forsøget på at redde forholdet flyttede de i 1962 til København. Op gennem 1960’erne og 1970’erne var Tove Ditlevsen flere gange indlagt på psykiatriske hospitaler, og mens hun var indlagt, skrev hun erindringsbøgerne ”Barndom” og ”Ungdom”, begge udkom i 1967, og psykoseromanen ”Ansigterne” fra 1968. Ægteskabet med Victor Andreasen ophørte i 1971, men de blev først skilt to år senere. I 1976 begik hun selvmord. Tove Ditlevsen blev begravet fra Krist Kirke og er begravet på Vester Kirkegård.


  • Fulde navn
   Tove Ditlevsen
  • Født
   14. 12. 1917
  • Dødsdato
   07. 03. 1976
  • Debutbog
   Pigesind
  • Kendt for
  • Aktuelle priser
Det bliver der sagt...


15/08-2012 - 13:31
0 kommentarer
Noveller til alle tider og steder

Novellegenren er ofte en udskældt/udskudt genre i litteraturen – i hvert fald i Danmark. Hvad der ikke har været sagt af grove ord!

24/06-2012 - 17:21
0 kommentarer
Ferielæsningens Top 10
1.  ’Gift’, af Tove Ditlevsen (udkom maj – 12)
Varen blev lagt i din kurv