Foto: Unknown

Truman Capote

Født 1924


Om forfatteren

Truman García Capote var en amerikansk forfatter der kom til verden i New Orleans, Louisiana. Hans forældre blev skilt, da han var fire år og drengen blev derefter opdraget af sine tanter i Alabama. Han var en kende ensom og måske var det derfor han lærte sig selv at læse inden han startede i 1. klasse.

Som otte-årig begyndte han at skrive, og han ytrede, at han faktisk skrev sin første bog, da han var ni år. I en alder af elleve begyndte han at skrive tre timer hver dag.

Capote flyttede med sin mor til New York i 1933. Der boede han med moren og morens nye mand Joseph Capote, som i øvrigt adopterede ham og gav Truman det nye navn, Truman García Capote.

Truman Capote gik i privatskole i New York og deltog i en IQ-test hvor han scorede 215 point. Han afsluttede sit skoleforløb som sytten-årig, efter at have gået på Dwight School og Greenwich High School. Og så arbejdede han i to år ved The New Yorker.

I 1946 vandt hans novelle "Miriam" 'O. Henry Award', og forlæggeren Bennett Cerf gav ham en kontrakt med forskud og det hele. Capote skrev da "Other Voices, Other Rooms", som udkom i 1948 og kom på bestsellerliste. Derefter udkom "A Tree of Night and Other Stories" (1949).

"Breakfast at Tiffany's: A Short Novel and Three Stories" blev et væsentligt vendepunkt i hans forfatterkarriere og i 1959 påbegyndte Capote "In Cold Blood", bogen blev hans sidste værk. Den handler om de fire uopklarede mord på Clutter-familien i Holcomb, Kansas. Processen krævede, at han tog til den lille by for at interviewe de involverede familiemedlemmer, der var ramt af denne tragedie. Under forløbet fik Capote et nært forhold de to dødsdømte mordere.

"In Cold Blood" udkom i 1965 som "Non-fiction novel" (fagroman) og modtog stor ros fra anmelderne og blev en international bestseller. Truman Capote døde i 1984 som følge af cancer. Capote nåede ikke at skrive "Answered Prayers" færdig.


  • Fulde navn
   Truman Capote
  • Født
   1924
  • Dødsdato
   1984
  • Debutbog
   Other Voices, Other Rooms (1948)
  • Kendt for
   In Cold Blood (1966) og Breakfast at Tiffany's (1958)
  • Aktuelle priser
   O. Henry Award (1946) for novellen "Miriam"
   Edgar Award (1965) for "In Cold Blood"