Foto: Cendamo_Blackarchive

Umberto Eco

Født 05. 01. 1932


Om forfatteren

Umberto Eco blev født i byen Alessandria i den italienske region Piemonte. Han er uddannet i filosofi og æstetik og kendt som Italiens fremmest kommunikationsforsker, semiotiker, filosof og forfatter. Som forfatter opnåede han verdensberømmelse med sin første roman, "Il nome della rosa" fra 1980, der på dansk har titlen "Rosens Navn". Bogen blev filmatiseret i 1986 med skuespillerne Sean Connery, Christian Slater og Helmut Qualtinger i hovedrollerne. Filmen blev instrueret af Jean-Jacques Annaud.


Før Umberto Ecos far, Giulio Eco, blev værget som soldat og bl.a. deltog i Anden Verdenskrig, arbejdede han som revisor. Familienavnet Eco er angiveligt en forkortelse af det latinske "ex caelis oblatus" der betyder "en gave fra himlen". Navnet havde Umberto Ecos bedstefar, der var hittebarn, fået af en af ​​byens embedsmænd.


Umberto Ecos far kom fra en familie med tretten børn, og han var meget opsat på at Umberto Eco skulle læse jura på universitet; det kunne give sønnen et liv i økonomisk sikkerhed . Men i stedet søgte Umberto Eco ind og blev optaget på Universitetet i Torino hvor han studerede filosofi, litteratur og middelalderhistorie, og hans afsluttende afhandling handlede om Thomas Aquinas, en af middelalderens største filosoffer og teologer. Studierne i filosofi og teologi fik Umberto Eco til at melde sig ud af den romersk-katolske kirke.


Efter endt studietid arbejdede Umberto Eco som kulturredaktør for RAI, Radiotelevisione Italiana og Statsradiofonien. Han blev også ansat som lektor ved universitetet i Torino, hvor han arbejdede i perioden 1956-1964.


Avantgardekunstnergruppen, Gruppo 63, der bestod af malere, musikere og forfattere fik stor betydning for Umberto Ecos karriere som forfatter. Han havde stiftet bekendtskab med gruppen mens han arbejde på RAI.


I 1956 udgav han bogen "Il problemaestetico di San Tommaso" der er en forlængelse af hans doktorafhandling. Udgivelsen markerede også starten på hans karriere som underviser på universitetet.


I september 1962 giftede han sig med Renate Ramge som var tysk kunstlærer. De fik en søn og en datter med hinanden. I sin fritid opholder han sig halvdelen af tiden i en lejlighed i Milano og halvdelen af tiden i et feriehus nær Rimini.


Læs mere på forfatterens eget website.


  • Fulde navn
   Umberto Eco
  • Født
   05. 01. 1932
  • Debutbog
   Rosens navn
  • Kendt for
   Bl.a. "Rosens navn" og "Foucaults pendul"
  • Aktuelle priser
Interview
Varen blev lagt i din kurv