Foto: Suste Bonnén

Vita Andersen

Født 1942


Om forfatteren

Vita Andersen er født i København, men voksede op henholdsvis uden for hjemmet, på børnehjem og i familiepleje. Hun fik en stor succes med debutsamlingen "Tryghedsnarkomaner" (1977) og "Hold kæft og vær smuk (1978) vagte også genklang i den litterære verden. Hendes bøger er oversat til de fleste europæiske sprog, og hun har modtaget mange priser.

Vita Andersen skriver ud fra sine egne erfaringer, og hendes romaner handler om børn, og voksnes svigt af børn. I romanen " Hva'for en hånd vil du ha'(1987) bliver datteren morens plejer i forsøg på at få morens kærlighed. I "Sebastians kærlighed" (1992) er læseren vidne til et mor-søn forhold, der går i stykker på grund af en ulykke. Der sættes mere spot på barndommen med "Get a Life" (2003) og familie-relationer endevendes i "Anna Zoë" (2006) og i "Sig det ikke til nogen" (2012). Om sidstnævnte bog sagde forfatteren:

".. Meget kommer af, at vi har fået et ulykkeligt samfund. Folk går ned med stress, 350.000 mennesker er på lykkepiller, og det er hårdt at være ung i dag. Zarah, er irriterende, men nedenunder er hun jo dybt ulykkelig. Romanen handler også om trangen til at være noget særligt, at føle sig som en succes, fordi andre ser en som en succes. Om hvad der sker, når man måler sig med omverdenens øjne. Ligesom alle andre længes Zarah efter at være noget særligt. Det er derfor, at alle i dag vil være forfattere, malere eller fotografer eller være med i X factor, tror jeg."

Vita Andersen var en årrække gift med politikeren, tidligere folketingsmedlem og EU-parlamentariker Mogens Camre. Sammen har de tre døtre.


  • Fulde navn
   Vita Andersen
  • Født
   1942
  • Debutbog
   Tryghedsnarkomaner (1977) – digte
  • Kendt for
   Hold kæft og vær smuk (1978) – noveller
  • Aktuelle priser
   De Gyldne Laurbær
   Kritikerprisen
   Søren Gyldendal-Prisen
   Henrik Pontoppidans Mindefond.


Varen blev lagt i din kurv