Interview med Pikej og Lotta

Mødet med Pikej og Lotta er et møde med en livsbekræftende tro på kærligheden.

På pressebilledet ligner Pikej lidt en indisk udgave af danske Jens Blendstrup. Ansigt til ansigt er han væsentlig mindre, ældre men med samme venlige og lune udstråling. Man er slet ikke i tvivl om, at denne mand kun vil dig det godt.

Ved siden af står Lotta, Pikejs kærlighed gennem snart 40 år. De smiler begge, giver hånd og viser hjemmevandt vej til forlagets mødelokale, hvor jordbær, mandler, vand, kaffe og te er stillet frem.

For 37 år siden satte Pikej sig op på en gammel cykel i New Delhi og påbegyndte sin rejse til Borås i Sverige – selv var han ikke klar over, at det var Sverige han skulle til, han havde forvekslet landet med Schweiz:

Jeg troede bare at svenskere boede i Schweiz. Landkort havde jeg ikke, og da jeg i Wien fandt ud af, at Borås lå i Sverige, kunne jeg slet ikke forstå, at man kaldte to lande næsten det samme.” ler Pikej.

Men inden Pikej kom så langt som til Wien, skulle han gennem Indien, Pakistan, Afghanistan, Iran og Tyrkiet. Da jeg første gang hørte om inderen, der i 1977 cyklede fra New Delhi til Sverige, havde jeg svært ved at forstå, hvilken kraft der var stærk nok, til at kaste en ung mand ud på så hovedløs en mission. Var det alene kærligheden til den svenske Lotta? Var det en flugt fra fattigdom eller var Pikej bare en gal eventyrer?

Barndommen i Orissa

Pikej blev født i Orissa i det østlige Indien. Som det var skik, blev der lagt et horoskop for den nyfødte. I det kunne Pikejs forældre læse:

Han vil gifte sig med en pige, der ikke er fra stammen, ikke fra landsbyen, ikke fra distriktet, ikke fra provinsen, ikke fra delstaten og heller ikke fra vort land. Den tilkomne hustru vil være musikalsk, eje jungle og være født i Tyrens tegn.” Denne profeti skulle komme til at følge Pikej gennem barndommens og ungdommens trængsler.

Englænderne havde få år inden Pikejs fødsel forladt landet og som kasteløs voksede Pikej op uden rettigheder. Der var ingen adgang til templet for kasteløse, skolegangen foregik i passende afstand til de øvrige elever – Pikej måtte ikke komme ind i klasselokalet, da enhver berøring af en kasteløs blev regnet for uren. Kun i familien mødte Pikej kærlighed og ikke fordømmelse.

I skolen lærte jeg at overleve, men hjemme lærte jeg at leve. Barndommen er meget vigtig.” fortæller Pikej, der havde et meget stærkt forhold til særligt sin mor.

Den tryghed han fandt i hjemmet hjalp sammen med profetien Pikej gennem mange livskriser. Når alt så sort ud, satte han sin lid til profetien. Hans liv var forudbestemt.

Mødet med Lotta

Pikej og Lotta mødte hinanden første gang i 1976. Pikej levede af at tegne portrætter – primært af turister i New Delhi. Lotta var sammen med en håndfuld venner rejst ad Hippieruten til Indien. I et gammelt folkevognsrugbrød gik turen gennem Europa, Tyrkiet, Iran, Afghanistan og Pakistan.  I New Delhi mødte hun Pikej.

Jeg så denne svenske kvinde mens jeg sad og tegnede og var straks meget betaget” fortæller Pikej. Dagen efter så Pikej Lotta igen, og siden har Lotta været omdrejningspunktet i Pikejs liv. Hun var kvinden fra profetien.

Alle mennesker er et frø, på den måde er vores liv forudbestemt. Men hvert frø kan udvikle sig forskelligt, afhængigt af hvordan omgivelserne er” forklarer Pikej. ”Vi kan selv vælge, hvordan vi vil forvalte vores liv, men nogle ting er forudbestemte”.

Jeg spørger Lotta, om hun også deler denne opfattelse af livet som forudbestemt i en eller anden grad, og det gør hun:

Jeg tror at mit møde med Pikej var forudbestemt. Siden jeg var ganske lille pige, har jeg været voldsomt optaget af Indien og da jeg første gang besøgte Pikejs fødeby Orissa, følte jeg at jeg allerede kendte stedet, at jeg var kommet hjem.

New Delhi – Borås

Efter en tid og den første forelskelse skal Lotta hjem, men Pikej finder hurtigt ud af, at han ikke skal leve alene i New Delhi, han skal finde Lotta. Og så kommer spørgsmålet ”Hvilken kraft var stærk nok, til at kaste en ung mand ud på så hovedløs en mission?”.

Pikej ler. ”Jeg fulgte mit hjerte. Først og fremmest ville jeg se Lotta igen. Jeg elskede hende og jeg var sikker på, at det var hende, der var nævnt i profetien. Alting passede. Hun var født i Tyrens tegn, hun var musikalsk og hendes familie ejede store skovarealer i Sverige.

Men endnu en faktor spillede ind: ”Jeg havde aldrig lært noget om afstande, jeg tænkte ikke i kilometer, så faktisk anede jeg ikke, at der var så langt til Borås. Havde jeg vidst det, var jeg måske ikke taget afsted. Så det var godt, at jeg fulgte mit hjerte og ikke lod mit hoved styre mig.”

Pikej skifter mellem engelsk og svensk:

Your mind is like a mad monkey – you have to see and feel through your heart

 

Pikej om de nordiske lande:

”Norden repræsenterer de bedste samfund i verden. Der har været fred mellem Sverige, Norge og Danmark i 200 år. Her er ingen dødsstraf, det er humane samfund, hvor folk er ligeværdige.”

 

Læs hele den fantastiske historie om Pikej og Lotta I “New Delhi – Borås. Den utrolige historie om inderen, som cyklede til kærligheden i Sverige”

Varen blev lagt i din kurv