Vejledning og manualer til e-bøger

 1. Kort om E-bøger

En e-bog er en digital udgave af en bog eller en lydbog. Ved køb via Arnold Busck modtager man umiddelbart efter købet et link, hvorfra e-bogen kan downloades.

E-bøger er materiale under ophavsret, og det er derfor ikke tilladt at dele eller på anden vis distribuere dem. Det er kun til personligt brug. Af denne årsag er e-bøger pålagt digital beskyttelse – enten i form af Digital Vandmærkning eller Adobe DRM.

Hvilken slags beskyttelse en pågældende bog benytter sig af fremgår af beskrivelsen af bogen på hjemmesiden.

Ligeledes findes e-bøger i to formater. Hhv. PDF og ePub. Oftest er ePub filer beskyttet med Digital Vandmærkning mens PDF benytter sig af Adobe DRM.

Digitale lydbøger downloades som en zip-fil der indeholder lydfilerne i MP3 format.

 

 1. Beskyttelse og læsning

For at kunne læse en e-bog er det nødvendigt at have et program eller en app, som er i stand til at åbne filen.

Hvilket program afhænger af, hvilken platform (Tablet, PC, Smartphone osv.) der benyttes, samt hvilken filtype og beskyttelse e-bogen er underlagt.

Når du har installeret det korrekte program, kan du downloade og gemme e-bogen via dit tilsendte link. Højreklik derefter på bogen og vælg åben med. Herefter

finder du det programmet og trykket åben med.

Nedenfor finder du en liste over hvordan du kan åbne filerne på forskellige enheder.

 

PC/MAC:

Til læsning af ePub filer på pc/mac anbefaler vi det gratis program Calibre, som kan hentes her: http://calibre-ebook.com/download

Er filen beskyttet med Adobe DRM, er programmet Adobe Digital Editions påkrævet for at kunne åbne filen. Det kan findes her: http://www.adobe.com/dk/solutions/ebook/digital-editions/download.html

Se punkt 4 for mere information om Adobe DRM.

Tablets og smartphones

Hvis det er en Android-baseret tablet/smartphone kan man benytte sig af programmet Aldiko, som bør kunne findes i Google Play. Dette program kan benyttes til både ePub filer og Adobe DRM. Adobe DRM kræver dog et Adobe ID. Se punkt 3 for mere information.

iPad/iPhone-brugere bør kunne læse bøger i ePub formatet med den indbyggede iBooks app. Det er også muligt at downloade Adobe Digital Editions i Apples Appstore eller på Google Play. Det er også muligt at benytte sig af app’en Bluefire, som kan findes i Appstoren, for at læse filer med Adobe DRM. Læs mere om Adobe DRM i punkt 3.

Er der tale om tablets af en tredje type, bør der også kunne findes ebogs-læsere i deres respektive app-store.

Kindle

Som udgangspunkt understøttet Kindle ikke ePub-formatet. Det er dog muligt at konvertere ePub-filer til en filtype, som er kompatibel med Kindle via programmet Calibre. Dette er dog kun for bøger, som er beskyttet med Digital Vandmærkning og ikke med AdobeDRM. Klik her, og find programmet. Følg installationsguiden på Calibres hjemmeside.

OBS: Det er altså ikke muligt at læse ebøger beskyttet af Adobe DRM på Kindle!

 • Fixed layout
 • Fixed layout betyder, at e-bogens layout er låst, så billeder mm. fremstår korrekt i bogen. Formatet bruges især til e-bogsudgaver af børnebøger, kogebøger og andre bøger med et mere visuelt udtryk end almindelige (ofte rene tekst-) e-bøger. Det er ikke alle læsesystemer, der understøtter fixed layout. 

   

  Fixed layout bør læses i følgende programmer: 

  Hvis du vil læse på din iPad, iPhone eller iPod touch ...
  iBooks, Kobo.

  Hvis du vil læse på en Android-tablet eller smartphone ...
  Kobo

  Hvis du vil læse på din PC eller Mac ...
  Chrome-browser med Readium Chrome-udvidelse.

   

   

  1. Adobe DRM

  Adobe DRM adskiller sig på en række punkter fra filer beskyttet med digital vandmærkning. Først og fremmest er man kun i stand til at åbne filerne ved hjælp af programmet Adobe Digital Editions. Dette kræver at man oprettet et Adobe ID såfremt man ikke allerede har et.

  Når man første gang installerer Adobe Digital Editions bliver man spurgt om, hvorvidt man ønsker at Autorisere sin computer.

   

  Hvis man ikke får oprettet sig her, har man mulighed for at oprette et Adobe ID via deres hjemmeside her: https://www.adobe.com/cfusion/membership/index.cfm

  Man har mulighed for at autorisere op til 6 enheder dvs. computere, tablets osv. Når man downloader en Adobe DRM e-bog og åbner den via Adobe Digital Editions bliver bogen knyttet til ens Adobe ID. Det er derefter kun muligt at åbne bogen på de enheder, som man har autoriseret. Og kun på én enhed af gangen.

   

  Hvis du har flere spørgsmål, eller oplever problemer, opfordrer vi dig til at se i FAQ’en nedenfor.

   

  Lydbøger

  Her er vores vejledning ang. lydbøger og iPad / iOS:

  Det er desværre ikke muligt i iPads standard opsætning at downloade
  lydbøger direkte til iPad/iPhone/iPod, da iOS ikke kan håndtere
  ZIP-filer *, som er den format lydbøgerne sendes i.

  Du skal derfor åbne og udpakke ZIP-filen på din computer for at få
  adgang til MP3 filerne og overføre disse til din iPad/iPhone/iPod via iTunes.

  (*Der er en App 'iZip' som man kan download og udpakke zip filer til iPad, men så skal lydfilerne afspilles fra iZip)

  Download din lydbog via linket i mailen, til PC eller Mac:

  På Mac computere ´udpakkes´ ZIP-filen automatisk. på Windows computere, skal du højreklikke på ZIP-filen og klikke på "udpak alle"
  eller "extract all"

  Herefter er ZIP-filen åbnet og du kan se de enkelte MP3 filer i mappen Marker alle MP3 filerne og flyt/kopier dem over i dit iTunes bibliotek

  Klik på "Files/filer", vælg "new/ny"... og klik "playlist/spilleliste"

  Find lydbogen på listen over Albums - træk og slip lydbogen over i den ny playlist/spilleliste

  Marker alle filerne og højreklik. Klik "Vis info" - du bliver nu spurgt om du vil redigere oplysninger... Klik ja og gå videre.

  Klik "Indstillinger/settings", vælg "medietype", vælg "lydbog" og hak evt. af i spring over ved blanding.

  Nu er lydbogen/MP3filerne registreret som en lydbog/audiobook og finder derfor under fanebladet Lydbøger/Audiobooks.

  Tilslut din iPad/iPhone/iPod og start synkronisering
   

   

  FAQ:

  1. Hvilket program skal jeg bruge for at læse e-bøger på computeren? Det afhænger af hvilken digital beskyttelse, forlaget har valgt at benytte sig af. Dette fremgår under "Beskrivelse" når e-bogen slås op på vores hjemmeside. Såfremt det er Digital Vandmærkning, anbefaler vi programmet Calibre, som kan findes her.   Er bogen derimod beskyttet med AdobeDRM, skal filen åbnes med programmet Adobe Digital Editions. Klik her, og kom ind på Adobes hjemmeside. Følg vejledningen på Adobes hjemmeside, hvor du bl.a. skal oprette et Adobe-id. Når du har installeret programmet, så åbnes din bog automatisk i Adobe Digital Editions.
  2. Jeg kan ikke åbne filen. Er du ikke i stand til at åbne filen, opfordrer vi dig først til at se på informationerne ovenfor. Oftest er problemet, at der mangles et program, som kan åbne filen. Såfremt du stadig ikke kan åbne den efter at have fulgt punkterne, kan du kontakte vores e-handel på web@busck.dk
  3. Jeg kan ikke downloade min e-bog. Såfremt du slet ikke kan hente filen fra dit tilsendte link, bør du først forsøge dig med en anden browser. Hvis du benytter dig af en tablet/smartphone og ikke kan downloade filen opfordrer vi dig til, hvis du har mulighed for dette, at forsøge at downloade filen på en PC/Mac og derefter overføre filen til din tablet/smartphone. 
  4. Min e-bog er udgivet i 'fixed layout' E-bogen er egnet til læsning især i iBooks på iPad / iPhone / Mac. Blue Fire Reader og calibre understøtter ikke fixed format e-bøger. Til læsning på en iPad eller iPhone anbefaler vi at man benytter iBooks, appen er normalt installeret i forvejen. Til android-telefon, anbefaler vi Kobo Reader app.
  5. Kan jeg læse e-bogen på på iPad eller iPhone? Ja, du enten benytte iBooks eller hente det gratis læseprogram Bluefire Reader i Apple's appstore. Du skal bruge dit Adobe-ID, når du starter programmet. Dernæst åbner du linket i din mail og downloader e-bogen direkte til din iPad/iPhone.
  6. Kan jeg læse e-bogen på en telefon med Android-styresystem? Ja, download det gratis læseprogram Aldiko. Find det ved at klikke her, og følge installationsguiden på Aldikos hjemmeside.
  7. Hvor mange gange kan jeg bruge det link til e-bogen, som jeg har modtaget pr. mail? Som udgangspunkt kun én gang. Du skal derfor downloade bogen første gang, du klikker på linket. Nogle e-bøger har beskyttelsen ’Digitalt vandmærket’ og kan downloades mere end 1 gang, dog kun inden for en periode af 14 dage efter købet.
  8. Kan jeg også læse e-bogen på Kindle? Som udgangspunkt understøttet Kindle ikke ePub-formatet. Det er dog muligt at konvertere ePub-filer til en filtype, som er kompatibel med Kindle via programmet Calibre. Dette er dog kun for bøger, som er beskyttet med Digital Vandmærkning og ikke med AdobeDRM. Klik her, og find programmet. Følg installationsguiden på Calibres hjemmeside.
  9. Kan jeg give en e-bog i gave? Nej, det er pt. ikke muligt at give en e-bog som gave. Alternativt kan du købe et gavekort. Det kan nemlig anvendes, hvis man skal købe en e-bog. Eller du kan bestille bogen i modtagerens navn og angive modtagerens emailadresse. Så vil de modtage linket til bogen.
  10. Kan jeg kopiere min e-bog til forskellige computere? Ja, din e-bog kan godt kopieres til forskellige computere. Hvis e-bogen er DRM-beskyttet kan den dog maks kopieres til 5 forskellige computere og kan kun være åben på én computer af gangen.
  11. Kan jeg printe min e-bog ud? Som udgangspunkt anbefaler vi IKKE, at du printer en e-bog, da format på e-bog ikke umiddelbart passer til almindeligt A4 print. Du kan kun printe den 1 gang.
  12. Kan jeg copy/paste fra min e-bog? Hvis bogen er DRM-beskyttet kan du copy/paste 20 sider fra bogen. Hvis den er Digitalt Vandmærket kan du copy/paste så meget som du lyster, dog kun til privat forbrug.
  13. Må jeg give min e-bog til en anden? Alle e-bøger må kun benyttes til privat forbrug. Det er derfor ulovligt, at give e-bogen videre til en anden person.
  14. Min e-bog er udgivet i 'fixed layout' E-bogen er egnet til læsning især i iBooks på iPad / iPhone / Mac. Blue Fire Reader eller calibre understøtter ikke fixed format e-bøger. Til læsning på en android-telefon, anbefaler vi Kobo Reader app.
  15. Jeg kan ikke autorisere min PC i Adobe Digital Editions Hvis du har oprettet et Adobe ID, men programmet stadig ikke vil autorisere din PC, kan det hjælpe at gøre følgende: Windows: Hold Ctrl + Shift + D nede Mac: Hold Command + Shift + D nede. Dette nulstiller autorisationer på PC'en, og du kan forsøge autorisation igen

   

   

  Sådan køber du en e-bog:

  1. Søg efter den bog, du vil købe. Findes den i flere formater, så vælg "e-bog".
  2. Klik på den grønne "læg i kurv"-knap.
   • Et lille pop-op-vindue kommer frem. Du bliver gjort opmærksom på, at du er ved at købe en e-bog, og at bogen skal downloades via et link, som sendes til din mailadresse.
   • Hvis du fortsat vil købe bogen, så tryk "ja".
  3. Din indkøbskurv viser sig nu som et felt øverst på skærmen. For at købe bogen skal du trykke på den grønne "gå til kassen"-knap.
  4. Du får nu en oversigt over de varer, du er ved at købe. Tag dig ikke af bemærkninger om eventuel leveringstid. Du får nemlig din e-bog med det samme via mail efter købet er gennemført.
  5. Tryk på "gå til betaling".
  6. Du bliver nu spurgt, om du er eller vil være medlem af Klub Arnold.
  7. Hvis du er medlem af Klub Arnold, så log ind. Tjek derefter, om de rigtige oplysninger fremgår i faktureringsfeltet. Feltet til højre angående leveringsadresse er ikke relevant, hvis du kun køber e-bøger.
  8. Er du ikke medlem af Klub Arnold, og ønsker du at blive medlem, så tryk på knappen "Bliv medlem" og følg vejledningen. Forsæt herefter købet.
  9. Hvis du trykker "ikke nu, tak" kommer du til en side, hvor du skal skrive dine personlige oplysninger. Feltet til højre angående leveringsadresse er ikke relevant, hvis du kun køber e-bøger.
  10. Du kommer nu til en side angående levering. Den er ikke aktuel. Tryk derfor på den grønne knap "næste".
  11. Du skal nu godkende købet og betale for e-bogen. Det gør du nederst på siden. Det er nødvendigt, at du godkender handelsbetingelserne, hvis købet skal gennemføres. Klik herefter på den grønne "betal"-knap.
  12. Angiv herefter dine kortoplysninger, og tryk på knappen "betal".
  13. Du har nu købt din e-bog. Du vil modtage en mail med link, så du kan downloade e-bogen. Hvis du ikke modtager mailen, så tjek dit spam-filter, da mailen evt. kan ende der. Kommer mailen slet ikke, så kontakt vores e-handel på web@busck.dk